Pilates

pilateDeze methode is genoemd naar Joseph Pilates, die geboren is in Duitsland. Als gevangene tijdens de Eerste Wereldoorlog bedacht hij in zijn cel een methode om aan gymnastiek te doen. Na zijn vrijlating opende hij in 1926 zijn eerste gymstudio.

Sinds 2000 wordt de Pilates-methode beschouwd als een alleenstaande lichaamsactiviteit die wereldwijd wordt onderricht en beoefend. De techniek, aanvankelijk ‘Contrology’ genoemd, verwijst naar het vermogen om de geest te gebruiken om de spieren beter te controleren!

Pilates – dat is het eenvoudig turnen dat in opmars is !

Filosofie en principe van Pilates

Lichaamspraktijk en mentale discipline. Net als yoga is de Pilates-methode een globale benadering met als doel het lichaam op harmonieuze wijze te ontwikkelen, slechte houdingen te verbeteren en de lichamelijke vitaliteit te herstellen.

Deze discipline bestaat uit 8 basisprincipes (concentratie, ademhaling, centrage, controle over de bewegingen, precisie, Respiration, isolatie en frequentie [noot vertaler: er staat tweemaal ‘respiration’; als je er één schrapt, hou ik maar zeven principes over]) en 35 bewegingen voor lichamelijk en geestelijk welzijn.

Praktijk

De Pilates-methode bestaat erin houdingen aan te nemen en bewegingen uit te voeren in een nauwkeurige volgorde. Het doel bestaat erin om, afwisselend, alle spiergroepen aan het werk te zetten, soms in ongebruikelijke combinaties; daarbij wordt meer bepaald de nadruk gelegd op de onderkant van de tors (buik- en bilspieren).

De Pilates-methode, voor wie?

enceinteDe Pilates-oefeningen zijn intens maar zacht: geen bruuske bewegingen of schokken. Deze methode is dus geschikt voor iedereen.

  • Zowel voor wie geen sport beoefent als voor wie intensief aan sport doet.
  • Voor mensen met stress, die vermoeid zijn of last hebben van stramme ledematen, voor zwangere vrouwen of vrouwen die onlangs bevallen zijn, voor ouderen, personen die gewond zijn of revalideren.
  • Voor al wie in vorm wil blijven en zijn silhouet wil behouden zonder zich pijn te doen.

Weldaden van de Pilates-methode

Pilates is goed voor lichaam en geest. Immers

  • Pilates verlicht de pijn door de diepe spieren te versterken, door de positie van het bekken en de rug bij te stellen en de houding te verbeteren
  • Pilates verfijnt het silhouet door de zwakke spieren te versterken en stramme spieren te ontspannen
  • Pilates versoepelt door de spieren langer te maken en de omvang van de gewrichten te vergroten
  • Pilates verbetert de ademhaling door een tragere en diepere ademhaling mogelijk te maken
  • Pilates verbetert de houding door de goede dagelijkse bewegingen aan te leren
  • Pilates beperkt de gevolgen van veroudering door de coördinatie te verbeteren
 

Ze vertrouwen ons

X
- Enter Your Location -
- or -